1.1.1Vähennetään ruokahävikkiä
Eteneminen
- Ei aloitettu
- Suunnittelu
- Toteutus
- Valmis
Kuvaus
Ruokahävikin määrää on seurattu systemaattisesti vuoden 2023 alusta. Tietojen perusteella on voitu asettaa tavoitteeksi vähentää ruokahävikkiä 5 %:a vuoden 2023 tasosta.
Saimaan Tukipalvelut Oy ottaa käyttöönsä vuoden 2025 alusta Hukka-palvelun, joka on kehitetty ruokahävikin vähentämiseen tekoälyä hyödyntäen. Järjestelmä tuottaa menekkiarvioita kerätyn datan perusteella sekä mahdollistaa kattavan analytiikan ja raportoinnin.
Muita keinoja ruokahävikin minimoimiseksi ovat: Ateriapalvelun tuottaja (Saimaan Tukipalvelut Oy) käyttää vakioruokaohjeita, ruoanvalmistuksen tarkka suunnittelu ja tuotantoerien satsitus, suunnitelmallinen ja tarveainelaskentaan pohjautuva elintarvikkeiden tilaus sekä hallittu varastointikierto. Hyödyntämällä tekoälyn tuottamaa dataa, voidaan ruoanvalmistusmääriä tarkentaa aikaisempaa tarkemmin. Myös tarkoituksenmukaisilla astiavalinnoilla pystyttään vähentämään ylijäämäruokaa linjastoissa.
Palvelun ostaja Hyvinvointi- ja sivistystoimi: ajantasaiset ateriatilaukset ja ruokakasvatus.
Ruokailija: vastuullinen käyttäytyminen ruokailussa. Ei oteta ruokaa enempää, kuin jaksetaan syödä, saavutaan ruokailuun.
Hävikkiruokaa on vähennetty sallimalla henkilökunnalle ylijäämäruoan ostaminen sekä yhteistyö kolmannen sektorin toimijoiden kanssa, lahjoittamalla ruokaa hyväntekeväisyyteen.
Tehtävät
Mitä on tehtävä?
- 1.2025
Hukka-palvelun käyttöönotto
Saimaan Tukipalvelut Oy ottaa käyttöönsä vuoden 2025 alusta Hukka-palvelun, joka on kehitetty ruokahävikin vähentämiseen tekoälyä hyödyntäen. Järjestelmä tuottaa menekkiarvioita kerätyn datan perusteella sekä mahdollistaa kattavan analytiikan ja raportoinnin.