Kuvaus
Lappeenrannassa on toteutettu mm. Pien-Saimaan vesiensuojelutoimenpiteitä ja virtavesien kunnostushankkeita. Vesien hyvän tilan saavuttaminen edellyttää aktiivisia vesiensuojelutoimia valuma-alueilla. Erilaiset vesiensuojeluratkaisut tulee toteuttaa siten, että samalla tavoitellaan myös vesi- ja rantaluonnon monimuotoisuuden säilymistä ja parantamista.
Esimerkkejä luonnon monimuotoisuuden huomioimista toimista voivat olla luonnontilaisten rantavyöhykkeiden säilyttäminen, pölyttäjien suosimien pensasvyöhykkeiden turvaaminen, suojavyöhykkeiden riittävä mitoitus myös sulamisvesien ja rankkasateiden aiheuttamalle valuntapiikille, rakennettujen kosteikkojen linnuston turvaaminen, haitallisten vieraslajien minkin ja supikoiran pyynti tai umpeenkasvaneiden rantojen kasvillisuuden poisto.
Rakennetut vesiensuojelukosteikot ovat tärkeitä levähdys- ja lisääntymisalueita vesilinnuille, kahlaajille, selkärangattomille ja sammakkoeläimille. Vesiensuojelukosteikoilla tulisikin kehittää ratkaisuja, joilla voitaisiin turvata uhanalaiset vesilinnut myös metsästysaikana. Hulevesien ja valumavesien hallinnassa tulisi hyödyntää ensisijaisesti luonnon omia vesiensuojeluprosesseja. Esimerkiksi luonnontilaisten rantakosteikkojen on havaittu estävän tehokkaasti hulevesien vesistökuormitusta.
Lappeenrannan kaupungin omien vesi- ja rantaluontoa turvaavien hankkeiden lisäksi kannustetaan muita toimijoita toteuttamaan sellaisia maa- ja metsätalouden sekä haja-asutuksen vesiensuojelutoimenpiteitä ja -rakenteita valuma-alueilla, jotka edistävät myös vesi- ja rantaluonnon säilymistä.