Hyppää sisältöön

Eteneminen

Kuvaus

Muita tunnistettuja arvokkaita kulttuurivaikutteisia ympäristöjä ovat muun muassa Saimaan kanavanvarsi ja Kanavansuun seutu sekä Ihalaisen (Nordkalkin) kalkkikaivoksen ympäristö.

Kanavanvarrella on kulttuurihistoriallisten arvojen lisäksi metsäluonnon arvoja. Muiden luontoarvojen osalta tieto on puutteellista.

Ihalaisen kalkkikaivos Lappeenrannan keskustaajaman kupeessa on ollut toiminnassa noin 100 vuotta. Kaivokselta on leijunut kalkkipölyä ympäristöön, mikä on vaikuttanut maaperän ominaisuuksiin. Myös pohjavesivirtaukset kalkkiesiintymän alueella ovat voineet vaikuttaa alueen maaperän laatuun. Kaivoksen ympäristössä on tavattu poikkeuksellisen runsaasti erilaisia kalkkipitoiseen ympäristöön sitoutuneita kämmekkälajeja. Seutu on kasvistoltaan erikoinen ja arvokas. Kaivoksen ympäristön kämmeköitä on selvitetty 1990-luvulla. Selvitys tulisi päivittää ja kartoittaa samalla myös muita eliöryhmiä. On todennäköistä, että alueella esiintyy myös muita kalkkipitoisessa ympäristössä eläviä eliölajeja, kuten sammalia, jäkäliä, sieniä tai nilviäisiä. Tulee myös miettiä, kuinka arvokkaimpien eliölajien elinympäristöjä voidaan säilyttää ja lajien leviäminen turvata esimerkiksi kaavoituksen avulla.

Yhteenveto ja yhteystiedot

Aikajänne

Jatkuva

Vastuuorganisaatiot

Yhteyshenkilöt

  • Sara Piutunen
    Ympäristönsuojelupäällikkö
    Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
  • Maarit Pimiä
    Kaupunginarkkitehti
    Kaupunkisuunnittelu
  • Matti Veijovuori
    Asemakaava-arkkitehti
    Kaupunkisuunnittelu
  • Annamari Kauhanen
    Yleiskaavainsinööri
    Kaupunkisuunnittelu
  • Taina Lahtela
    Ympäristötarkastaja
    Lappeenrannan seudun ympäristötoimi
Tietoja päivitetty 14.02.2025