Hyppää sisältöön

36Hävikkiruuan hyödyntämisen suunnitelma

Eteneminen

 • Ei aloitettu
 • Suunnittelu
 • Toteutus
 • Jatkuva
Aikataulussa

Mittausjärjestelmien hyödyntämistä laajalla rintamalla selvitetään ja ruoan menekkitietojen automaattista tallentamista ja tilastointia tuotannonohjausjärjestelmään tullaan ottamaan käyttöön

Kuvaus

Selvitetään hävikkiruoan nykytila, ja selvitetään toimintatavat ja mahdollisuudet hävikkiruoan syntymisen ehkäisemiseksi ja ylijäämäruoan hyödyntämiseksi.

Ylijäämäruoan systemaattiseksi seurannaksi on kehitetty toimintatapa, jossa päivittäinen valmistetun ruoan määrä ja toisaalta ylijäämäruoan määrä tilastoidaan ruoantuotantojärjestelmään. Seuranta on aloitettu 1.1.2023 ja tavoitteena on luoda mittaristo hävikkiruoan määrästä ja vähentämisen tavoitteesta vuositasolla. Hävikkiruokaa on pyritty minimoimaan seuraavin keinoin: Ruokapalvelun tuottaja (Saimaan Tukipalvelut Oy): vakioruokaohjeet, ruoanvalmistuksen tarkka suunnittelu ja satsitus, suunnitelmallinen ja tarveainelaskentaan pohjautuva elintarvikkeiden tilaus, hyvä varastointikierto ja elintarvikkeiden käyttö. Hyödyntämällä hävikkitilastoa arvioitaessa ruoanvalmistusmääriä. Myös tarkoituksenmukaisilla astiavalinnoilla pystyttään vähentämään ylijäämäruokaa linjastoissa.

Palvelun ostaja Hysi: tarkat ja ajantasaiset ateriatilaukset ja ruokakasvatus.

Ruokailija: vastuullinen käyttäytyminen ruokailussa. Ei oteta ruokaa enempää, kuin jaksetaan syödä, saavutaan ruokailuun.

Hävikkiruokaa on vähennetty sallimalla henkilökunnalle ylijäämäruoan ostaminen sekä ruoan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen.

Virallinen kuvaus

Hävikkiruuan hyödyntämisen suunnitelma
(Lappeenrannan ilmasto-ohjelmasta)

Tehtävät

Mitä nyt tehdään?

 • Tehtävä31.12.2023

  Ylijäämäruoan tilastointi ja mittari vähennystavoitteelle

Yhteenveto ja yhteystiedot

Vaikutus

Pieni

Aikajänne

1.1.2023 → Jatkuva31.12.2022

Yhteyshenkilöt

 • Pääyhteyshenkilö Mia Hassinen
  Mia Hassinen
  vastuullisuus- ja hankintavastaava
  Saimaan Tukipalvelut Oy
 • Elina Sarmala
  Elina Sarmala
  Lappeenrannan kaupunki
Tietoja päivitetty 09.02.2024