Hyppää sisältöön

36Hävikkiruuan hyödyntämisen suunnitelma

Eteneminen

 • Ei aloitettu
 • Suunnittelu
 • Toteutus
 • Valmis
Aikataulussa

Tarkennus: Mittausjärjestelmien hyödyntämistä laajalla rintamalla selvitetään ja ruoan menekkitietojen automaattista tallentamista ja tilastointia tuotannonohjausjärjestelmään tullaan ottamaan käyttöön

Kuvaus

Selvitetään hävikkiruoan nykytila, ja selvitetään toimintatavat ja mahdollisuudet hävikkiruoan syntymisen ehkäisemiseksi ja ylijäämäruoan hyödyntämiseksi.

Tällä hetkellä hävikkiruoan systemaattisen seurannan dokumentointia ollaan kehittämistä siten, että päivittäiset ylijäämäruoan määrä tilastoidaan ruoantuotantojärjestelmään. Hävikkiruokaa on pyritty minimoimaan seuraavin keinoin: Ruokapalvelun tuottaja (Saimaan Tukipalvelut Oy): vakioruokaohjeet, ruoanvalmistuksen tarkka suunnittelu ja satsitus, suunnitelmallinen ja tarveainelaskentaan pohjautuva elintarvikkeiden tilaus, hyvä varastointikierto ja elintarvikkeiden käyttö. Myös tarkoituksenmukaisilla astiavalinnoilla pystyttään vähentämään ylijäämäruokaa linjastoissa.

Palvelun ostaja Hysi: tarkat ja ajantasaiset ateriatilaukset ja ruokakasvatus.

Ruokailija: vastuullinen käyttäytyminen ruokailussa. Ei oteta ruokaa enempää, kuin jaksetaan syödä, saavutaan ruokailuun.

Hävikkiruokaa on vähennetty sallimalla henkilökunnalle ylijäämäruoan ostaminen sekä ruoan lahjoittaminen hyväntekeväisyyteen.

Virallinen kuvaus

Hävikkiruuan hyödyntämisen suunnitelma
(Lappeenrannan ilmasto-ohjelmasta)

Yhteenveto ja yhteystiedot

Vaikutus

Pieni

Aikajänne

01.01.2023 → Jatkuva31.12.2022

  Yhteyshenkilöt

 • Pääyhteyshenkilö Elina Sarmala

  Elina Sarmala

  Lappeenrannan kaupunki

Tietoja päivitetty 20.10.2022