Kuvaus
Varhaiskasvatussuunnitelma sekä esiopetuksen ja perusopetuksen opetussuunnitelmat sisältävät luontoa ja luonnon monimuotoisuutta koskevaa opetusta ja kasvatusta. Jokaisella varhaiskasvatusyksiköllä on oma kestävän kehityksen suunnitelma, joka on osa varhaiskasvatuksen vuosisuunnitelmaa. Varhaiskasvatuksessa kierrätystä kehitetään muun muassa kompostoimalla ja kestävää kehitystä edistetään lisäämällä luonnon monimuotoisuutta yksiköiden pihoilla. Lappeenrannan kouluissa ja varhaiskasvatusyksiköissä järjestetään luontoretkiä ja luonto-oppitunteja. Tämä on tärkeää ympäristövastuullisuutta edistävää työtä, joka tukee yhdenvertaisesti lasten mahdollisuutta päästä nauttimaan luonnosta ja luoda oma luontosuhde. Kasvatus- ja opetushenkilökuntaa tulee tukea tässä työssä esimerkiksi järjestämällä tai mahdollistamalla koulutuksiin osallistumisen ja tukemalla luonto-opetuksen edellytyksiä muilla tavoin. Esimerkiksi Luma-kehittämistyössä on mukana luonto oppimisympäristönä ja aiheesta on tarjolla Luma-täydennyskoulutusta.
Toimenpiteen toteuttamisen tueksi kouluille voisi tarjota tietoa luontokohteista, koota valmiita ’retkipaketteja’ lähiluontokohteista ja mahdollisesti aikatauluttaa tietyille vuosiluokille tiettyjä toimenpiteitä. Koulujen ja varhaiskasvatusyksiköiden sekä ympäristötoimen yhteistyönä olisi mahdollista toteuttaa esimerkiksi vieraslajitalkoita lasten ja nuorten lähiympäristöissä. Luontokasvatusta voisi vahvistaa myös lisäämällä Uniorin opetukseen luonnon monimuotoisuutta koskevaa sisältöä. Tulisi myös selvittää mahdollisuuksia luontokasvattajan palkkaamiseksi esimerkiksi hankerahoituksen turvin. Yhteistyön mahdollisuuksia Imatran erä- ja luontokulttuurimuseon kanssa tulee kartoittaa.
Luonnonympäristöjen rauhoittava vaikutus sekä luonnossa liikkumisen fyysistä ja henkistä terveyttä edistävä vaikutus tukee myös liikunta- ja nuorisotoimen tavoitteita.
Toimenpiteen toteutukseen on mahdollista hankkia erillistä hankerahoitusta.