Kuvaus
Luonnon terveys- ja hyvinvointivaikutuksista on kertynyt runsaasti tutkimustietoa. Luonnossa oleskelun on todettu virkistävän, elvyttävän stressistä sekä alentavan verenpainetta ja sykettä. Pienten lasten luontokosketuksen on havaittu olevan yhteydessä terveen immuunipuolustuksen kehittymiseen. Omakohtainen luontokokemus edistää luontoa kunnioittavan luontosuhteen kehittymistä. Olisikin hyvä kannustaa ja tukea etenkin lasten ja nuorten luontoyhteyttä.
Asukkaiden luontokosketus taajamaympäristöissä edellyttää riittävää viheralueverkostoa. Kaupunkisuunnittelussa ja viheralueiden hoidossa tulee huolehtia, että luontokosketuksen edellytykset säilyvät, eli hallitun hoitamattomien ja monipuolisten viheralueiden verkosto on riittävä tiheä. Etenkin koulujen ja päiväkotien lähellä lasten luontoretkeilyyn sopivien luontokohteiden säilyminen on tärkeää.
Luonnossa oleskeluun voidaan kannustaa myös esimerkiksi opastettujen retkien, luontopysäkkien tai opastaulujen avulla. Lappeenrannassa on useita opastettuja lähiluontopolkuja ja kaupungissa on järjestetty ohjatusti luontoon kohdistuvia tapahtumia, kuten lähiluontoretkikiertue, liikuntatoimen järjestämät liikunnalliset retket luontoon sekä uimakoulut luonnonvesissä. Toimenpide voi sisältää myös luontopihojen perustamisen päiväkoteihin tai kouluihin ja luonnonelementtien lisäämisen leikkipuistoihin. Luontopihat sisältävät esimerkiksi metsäluonnon elementtejä kuten metsämaata, kasvatuslavoja tai kaatuneita puita, joilla voi kiipeillä ja tasapainoilla. Myös kaupungin ylläpitämiin leikkipuistoihin on mahdollista lisätä luontoelementtejä.