Kuvaus
Viheralueiden hoidon suunnittelussa tulee huomioida myös vaikutukset luonnon monimuotoisuuteen ja pyrkiä toteuttamaan hoito siten, että samalla säilytetään tai parannetaan luonnon monimuotoisuutta. Tämä sisältää myös ulkoliikuntapaikkojen hoidon. Toimenpide edellyttää luontoarvojen tunnistamista ja yhteistyötä viheralueiden hoidon suunnittelussa.
Viheralueiden hoitotoimenpiteitä ja ratkaisuja, joilla on myönteisiä vaikutuksia luonnon monimuotoisuuteen ovat esimerkiksi pensaikkojen ja nuoren puuston säästäminen metsäisissä ympäristöissä etenkin ojien ja vesistöjen varrella, nurmikonleikkuukertojen vähentäminen, suurten puuyksilöiden, lahopuun ja tonttipuiden säästäminen, lahopuuaidan tai muun lahopuisen elementin rakentaminen tai glyfosaatista luopuminen. Kaupungin yleisillä alueilla glyfosaattia käytetään tällä hetkellä jättiputkien ja jättipalsamin pienien esiintymien torjuntaan sekä liikenteenjakajilla estämään kiveyksien kasvusto yleisillä alueilla. Glyfosaatin tilalle myös testataan vaihtoehtoisia torjuntaratkaisuja yleisillä alueilla.
Toimenpide edellyttää myös asukkaille ja taloyhtiöille suunnattua aktiivista viestintää ja kannustusta. Yksityispihoilla ja -tonteilla sijaitsee merkittävä määrä kaupunkivihreästä. Yksityistonttien luonnonhoidolla on siten suuri vaikutus kaupunkiluonnon monimuotoisuuteen.